Okončani pregovori RS sa Evropskom investicionom bankom

Bez autora
Jun 10 2010

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je 100 miliona evra za finansiranje izgradnje i obnove vodovodne i kanalizacione infrastrukture u 24 opštine Republike Srpske. U strukturi finansiranja učestvuje i kredit Investiciono-razvojne banke RS od 50 miliona evra, te i bespovratna sredstva koja su obezbijeđena uz pomoć EIB-a u vrijednosti od 35 miliona i 15 miliona evra vlastitog učešća. U jednom broju opština su već kroz Razvojni program RS finansirali ove projekte i to će se tretirati kako vlastito učešće. Kredit je odobren na 25 godina uz grejs period od šest godina. Imamo mogućnost da izaberemo kamatnu stopu evribor plus fiksni ili promjenljivi dio. U ovom trenutku promjenljivi dio je povoljniji i ona iznosi oko 1,6 odsto na godišnjem nivou, dok je fiksna oko 4,5 odsto na godišnjem nivou. Kod svake tranše možemo da izaberemo kamatu koju želimo.

Okončani pregovori RS sa Evropskom investicionom bankomEvropska investiciona banka (EIB) odobrila je 100 miliona evra za finansiranje izgradnje i obnove vodovodne i kanalizacione infrastrukture u 24 opštine Republike Srpske, rekao je juče "Glasu Srpske" ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

On je istakao da u strukturi finansiranja učestvuje i kredit Investiciono-razvojne banke RS od 50 miliona evra, te bespovratna sredstva koja su obezbijeđena uz pomoć EIB-a u vrijednosti od 35 miliona i 15 miliona evra vlastitog učešća.

- U jednom broju opština smo već kroz Razvojni program RS finansirali ove projekte i to će se tretirati kako vlastito učešće. Kredit je odobren na 25 godina uz grejs period od šest godina. Imamo mogućnost da izaberemo kamatnu stopu evribor plus fiksni ili promjenljivi dio. U ovom trenutku promjenljivi dio je povoljniji i ona iznosi oko 1,6 odsto na godišnjem nivou, dok je fiksna oko 4,5 odsto na godišnjem nivou. Kod svake tranše možemo da izaberemo kamatu koju želimo - kazao je Džombić.

Dodao je da je razgovarano i o izgradnji bolnice u Bijeljini i rekonstrukciji i dogradnji Kliničkog centra u Banjaluci.

- Ovaj projekat je procijenjen na 100 miliona evra. EIB je spremna da podrži projekat sa kreditom od 50 miliona evra i njihove analize su pri samom kraju, tako da bi pregovori o ovom kreditu mogli da počnu polovinom jula - kazao je Džombić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik